I år fyller Hallands författarsällskap 40 år. Det firade vi i samband med vårens årsmöte på Värdshuset Hwitan i Falkenberg lördagen 23 maj. Ett trettiotal festklädda medlemmar mötte upp denna vackra vårdag i Hwitans lummiga trädgård, med Ätrans vattenglitter som fond.

Sköna skratt. Bosse Strömberg, nybliven medlem i HFS och författare till den nyutgivna romanen ”Under den svarta manteln”, drar en fantasifull skröna för styrelseledamoten Monika Häägg.

Medlemsmingel. Mymmel Blomberg och Anne Annfält i förgrunden. Bakom dem skymtar Olle Hedqvist och Uno Grönkvist.

Efter årsmötesförhandlingar följde jubileumsfesten som inleddes med en drink, varpå en delikat supé serverades i det mysiga 1700-talsvärdshusets matsal. Under middagen gav två av föreningens tidigare ordförande, Ingela Strandberg och Roland Andréasson, var sin tillbakablick på HFS verksamhet under de gångna 40 åren och berättade om några av dess mest profilerade medlemmar.

Lättade och glada. Anna Pia Åhslund har just blivit omvald som HFS-ordförande och tackar här avgående sekreterare Hans Helander för många års spirituella protokoll och vackert samarbete.

Ingela Strandberg:

Hallands författarsällskap föddes, eller åtminstone avlades, i en liten röd stuga i Varbergs centrum. I stugan bodde poeten Gunborg Kanje med sin man Allan. Det var Gunborg som för fyrtio år sen sa: Vi måste ha ett författarsällskap i Halland! I Göteborg är vi ju inte välkomna…

Ingela Strandberg är välkänd som författare, men kanske inte lika känd som initiativtagare – tillsammans med numera bortgångna Albert Olsson, Gunhild Kanje och Ingvar Wahlén – till Hallands författarsällskap. Vid vår jubileumsfest berättade tidigare ordförande Ingela medryckande om kvartetten, som år 1975 skapade ett litterärt sällskap för ömsesidigt utbyte, nytta och nöje bland författare verksamma i Halland. Läs mer under Vår Historia om hur Ingela Strandberg berättade om tillkomsten och Roland Andreasson om sällskapet som förlag

Speleman Torbjörn bjuder på balladsång till fiol.

Torbjörn Johansson, vår kassör, underhöll med fiolspel och en stark sång om kärlek.  Inte mindre än sex stycken av våra nyare medlemmar berättade om sitt skrivande. Bland dessa var Olle Hedqvist, som beskrev hur han ger ut böcker om svenskt kultur- och näringsliv i Japan och Kina. Camilla Jönsson berättade om hur hon började skriva ungdomsromaner. Och Kerstin Paradis Gustafsson om hur hon skrivit flera böcker om textilhantverk, senast en för Unesco om ett världsarv i Kirgizistan. Detta trots att hon själv är dyslektiker och har vissa svårigheter med att läsa böcker. Som avslutning på kvällen berättade ordförande Anna Pia Åhslund om några spännande författare ur vår litteraturhistoria, som i forna tider kommit farande i diligens för att ta in just här på Hwitans värdshus i Falkenberg:

En var 1700-talspoeten Bengt Lidner, berömd för sina känslosamma dikter och sin ”lidnerska knäpp”. En annan var Carl Jonas Love Almqvist – på flykt en junidag år 1851 undan lagens långa arm i Stockholm – på väg genom Halland mot Nya världen. (Se mer om detta under fliken ”ett ark papper”.) Sammantaget fick vi en festlig och minnesvärd jubileumsdag!

Text: Ulrika Selander Losman & Anna Pia Åhslund

Foto: Mymmel Blomberg & Hans Helander