Årsmöte med brokigt innehåll

Det blev ett livligt och engagerat årsmöte för Hallands författarsällskap på Hotell Havanna i Varberg söndagen den 22 maj. Inte mindre än 25 medlemmar hade tagit sig till det egenartade hotellet i kubansk stil. Här finns snirkliga gjutjärnsbalkonger på utsidan och en rolig interiör, med alla väggar prydda av färgglada affischer, direktimporterade från den latinamerikanska ön.

Dessutom ett rikhaltigt bibliotek, med bokhyllor som impressionistiskt slingrar sig genom praktiskt taget alla rum i den gamla byggnaden. En dröm för oss boknördar, alltså! (Vår kassör, Torbjörn, påstod att han lyckats hitta ett rum utan böcker – men det var snarast undantaget som bekräftade regeln.)

Efter fika i den överraskande eftermiddags-hettan på Hotell Havannas terrass tog vi itu med årsmötes-förhandlingarna. Mötet leddes med fast hand av Roland Andréasson, som ju under många år varit sällskapets stående ordförande. Då det gäller styrelsevalen blev det både kända ansikten och nya stjärnskott. De nyvalda styrelseledamöterna är Pia Schmidt de Graf och Lena Sandersson. Välkomna Pia och Lena!  För övrigt återvaldes undertecknad som ordförande. Torbjörn Johansson och Annika Bengtsson blev även de återvalda. Medan Tore Brännberg och Patrik Leonardsson har vardera ett år kvar på sina poster i styrelsen.

Under en paus i förhandlingarna fick vi en guidad rundvandring i Hotell Havanna, ledd av Erik Diding, som är son till hotellets skapare, Lasse Diding. Erik tog oss med genom många trappor, vinklar och vrår, till såväl biblioteket högst upp, med strålande utsikt över havsbandet, som till ”Hemmingway-badet” i de nedre regionerna, ett stilenligt spa, där man kan bada och basta av hjärtans lust.  Under vårt återupptagna årsmöte fick vi sedan en visning på vita duken av Hallands författarsällskaps nya hemsida av vår webb-redaktör, Ulrika Selander Losman. Annika Bengtsson berättade om sitt femårs-jubilerande förlag, GRIM, som ska uttydas ”Gris i motvind”. Envetenhet är en dygd i den svåra bokbranschen!
De nya styrelseledamöterna fick också tillfälle att presentera sig lite närmare: Pia Schmidt de Graf är bibliotekarie på Göteborgs universitetsbibliotek till vardags. Men hon bor och skriver sina böcker om Evert och Astri Taube, bland annat, i Veddige i norra Halland. Lena Sandersson jobbar som informatör och PR-ansvarig på Teater Halland. Men hos skriver även i bokform, senast en om halländska företaget Deromegruppen, som är Sveriges största familjeägda träindustri.

Ingela Strandberg bidrog också till programmet genom att berätta om sin upplevelse, som årets utvalda ”Hela Halland läser”-författare under våren 2016.

Ingela fick under en rad intensiva veckor framträda med sin poesi på biblioteken runtom i Halland: från Hylte, Laholm, Halmstad och Falkenberg till Varbergs kommun. (Däremot inte i Kungsbacka av någon okänd anledning.) Som helhet blev poesiturnén en positiv upplevelse, tyckte Ingela. Men hon menade också att helhetsintrycket är att det är rätt klent beställt med lyrikläsningen på besökarna på biblioteken. Många vill skriva, men få vill läsa, lyrik.

Sist – men inte minst – avtackades två avgående styrelseledamöter: Monika Häägg och Eva Lilja. Förutom blommor och varsin vinflaska fick de båda mycket varma applåder av Hallands författarsällskaps medlemmar. Därefter avslutades årsmötet och vi övergick till en trevlig och välsmakande middag i Hotell Havannas restaurang.

Anna Pia Åhslund, omvald ordförande