Anna-Pia Åhslund representerar Författarsällskapet och Lilian Ryd visar sin produktion

Ett femtiotal utställare fanns på plats den 26 november på Stadsbiblioteket i Halmstad vid bokmässan. Och inte mindre än 15 helt nya böcker skrivna av författare i Halland presenterades under denna rikhaltiga bokfest!  Vi var en lång rad författare från hela Halland som välkomnade våra läsare. Vi bjöd på bokprat från tre olika scener. Vi signerade våra böcker. Och vi fanns med överallt i huset, där halländska förlag och litterära sällskap visade upp sig och sålde böcker. En härligt varm stämning uppstod dessutom kring alla dessa vackra, roliga och fantastiska böcker!
Vi i Hallands författarsällskap var särskilt stolta över att kunna berätta att bredden på litterära genrer i våra led har ökat väsentligt. I början av vår drygt fyrtioåriga historia var en stor del av medlemmarna skribenter av Hallandshistoria, med några få skönlitterära stjärnor, som Ingela Strandberg, Albert Olsson och Ingvar Wahlén, som lysande undantag.

Men nu börjar nya författargenerationer visa framfötterna i nya genrer: Barn- och ungdomsförfattarna blir fler och fler, liksom fantasy- och spänningsförfattarna, för att inte tala om olika sorters fackboksförfattare. Och den traditionellt starka grenen i Halland – poesin – har också en fått en återväxt, främst i form av ungdomar som satsar på Poetry Slam. Förra året var det Varbergs stadsbibliotek som stod värd för evenemanget. I år var det åter Halmstads vackra Stadsbibliotek som fick chansen att visa upp författarförmågor från alla hörn av landskapet.

3 scener
Nytt för i år var att det fanns tre olika scener för tre olika typer av bokprogram:

  • Nissanscenen som presenterade en lång rad författare till romaner, facklitteratur, barn- och ungdomsböcker och spänningslitteratur. Presentatörer: Petter Heldt och Maria Ehrenberg.
  • Hallandsscenen – en trappa upp: Här bjöds det på något längre program om mat- och kokböcker, om fantasyböcker, om barns språkutveckling och killars läsning. Det vankades också estradpoesi, Poetry Slam, och en diskussion om nya strömningar i litteraturen och bland författarna i Halland. Presentatörer: Anna Pia Åhslund och Nina Katarina Karlsson.
  • Klarasalen – nedre plan. Ett par längre program – ett om sagans kraft, och ett signerat Teater Halland, med poesi och visor av halländska författarprofiler som Ingela Strandberg, Abela Gullbransson, Gustaf Ullman, Elsa Grave och Sonja Åkesson.

Sammantaget blev det ett rikt och varierat program vid årets mässa. Nästa år satsar vi på att presentera vår fjärde Halländsk bokmässa – denna gång återigen på Stadsbiblioteket Komedianten i Varberg!

För den som redan nu vill anmäla intresse för nästa upplaga av Halländsk bokmässa: Mer info finns på Region Hallands websida: http://www.regionhalland.se/hallandskbokmassa
Anna Pia Åhslund

Camilla Jönsson med två deltagare från skrivarkursen
Lotte Wieslander och Monika Häägg